Seura

Janakkalan Jana on vuonna 1929 perustettu urheilun yleisseura. Janassa on nykyisin kuusi lajijaostoa, jotka ovat alppihiihto, kuntoliikunta, maastohiihto, mäkihyppy, pesäpallo ja yleisurheilu.

Vuonna 1936 syntyi Janaan ensimmäinen pesisjaosto. Aluksi pelailu oli vain kylien välistä, mutta sotien jälkeen tekemistä tehostettiin ja joukkueita oli jo useampi. 1951 alkoi naispesäpalloilu Janassa. Naisten joukkue pelasi parhaimmillaan SM-sarjaa, miesten joukkueen pelatessa Suomi- sekä Maakuntasarjaa.

1970- luvulla tulivat kuvioihin ”Arskan oravat” eli Koivusen Arskan alle 15-vuotiaiden joukkue. Joukkueessa pelasi mm. nykyisen ykköspesisjoukkueen kakkospelinjohtaja Mika Järvinen. Tästä joukkueesta syntyi Janan miesten joukkueen runko -80-90- luvuille. Lisäksi mukana oli muutama vahvistus omista junioreista sekä naapuriseuroista. Joukkue jatkoi aina 1990- luvun loppupuolelle. Tämän jälkeen miesten puolella on pelattu Alue- ja Maakuntasarjaa.

Pienen tauon jälkeen pelit jatkuivat naisten puolella 1976. Joukkue eteni nopeasti Piirisarjasta  Maakuntasarjaan. Välillä käytiin Suomisarjassa sekä kolkuteltiin Mestaruussarjan ovia. Ovia ei kuitenkaan sinne auennut. 1985 pelattiin uudessa Ykkössarjassa. Tämän jälkeen pelaajia lopetti ja alkoi uudelleenrakennus.  Naisten uusi tuleminen nykyiseen Suomensarjaan tapahtui 2006. Käynti sarjassa oli yhden kauden mittainen. Joukkueessa pelasi mm. Hannaleena Vainio, Sari Syrjänen sekä Teija Jokinen.

2010- vuosikymmenen vaihteessa alkoi seuran uusien junioreiden kasvatus. -99- 00 ikäluokka niitti loistavaa jälkeä valtakunnallisilla leireillä ollen muutaman kerran SM-6.

2015 Naisten joukkue nousi takaisin Suomensarjaan. Kolmen Suomensarjakauden jälkeen joukkue nousi naisten Ykköspesikseen, kun Hämeenlinan Paukku ja Janakkalan Jana tekivät kilpailutoiminnan uudelleen järjestelyn. Sopimuksen myötä Ykköspesispaikka siirrettiin Janakkalaan kesälle 2018. Myös tyttöjen Superpesisjoukkue tuli Janan alle. Tytöt pelasivat itsensä seurahistorian ensimmäiseen SM-mitalin saavuttaen pronssia. Lisäksi Janalla oli joukkueet naisten Suomensarjassa sekä miesten- ja naisten Aluesarjassa. Tyttöjuniorijoukkueita oli joka ikäluokassa.

2016 seuran kotikenttä Kansanpuisto sai upouuden hiekkatekonurmikentän ns. leader- rauhoituksella. Jana maksoi kentän pinnasta osan, Janakkalan kunta teki pohjat. Myös Janakkalan Osuuspankki oli mukana rahoituksessa. Kentästä myytiin myös neliön virtuaali palasia kannattajille.

2019 seuran 90-vuotisjuhlakaudella edustusjoukkue pelaa naisten Ykköspesiksessä. Juniorijoukkueet lyötyvät tyttöpuolelta pienimmistä G-junioreista aina C-tyttöihin asti. Lisäksi on naisten Aluesarjajoukkue.

Kansanpuiston kenttä, kuva: Mikko Mäkelä