Janan naisten Ykköspesiksen joukkueenjohtajan kynästä kauden 2023 päätteeksi

Naisten Ykköspesiskauden päättymisestä Janakkalassa on kulunut muutama viikko ja on hyvä kerrata menneitä sekä suunnata katseita jo tulevaan. Lähtö kauteen 2023 oli kaikkea muuta kuin ongelmaton: putoamisen jälkeen saatu luovutuspaikka Ykköseen piti lähteä lunastamaan lähes tyhjästä. Joukkueemme onneksi monissa liemissä keitetty ”Mikki” Lehto oli valmis lähtemään isoon rooliin valmentajaksi ja pelinjohtajaksi. Mikin vanavedessä tulivat ensimmäiset sopimuspelaajat. Syystalvella 2022 pidettiin try out -jakso, jonka aikana päästiin tarkkailemaan uusia potentiaalisia pelaajia, ja muutamia löytöjä siitäkin tarttui matkaan.

Talven harjoitusryhmässä oli lopulta tusinan verran pelaajia. Mikki teetti paljon perusharjoitteita ja toistoja; hajallaan pitkin Etelä-Suomea olleen ryhmän vähäinen yhteinen aika käytettiin harjoituksissa ja leireillä tehokkaasti hyväksi. Pikkuhiljaa alkoi muodostua joukkue. Yhteistyösopimusten myötä osa pelaajista siirtyi kevään edetessä Pirkkojen Suomensarja-rinkiin, samalla Superpesisriyhmistä alettiin saada Janan suuntaan apuja. Lopullisen joukkueen hahmottuminen meni kuitenkin ihan kalkkiviivoille, sillä viimeisiä sopimuskuvioita hierottiin vielä avauspelipäivänä.

Talven työ tuotti kuitenkin kauden alusta lähtien hedelmää. Avausviikon kuusi sarjapistettä loi uskoa omiin mahdollisuuksiin. Otteet olivat vaihtelevat kuten Oulun seudulla pelatessa: ensin otettiin kunnolla turpaan Lipottarilta, seuraavana päivänä vietiin Tyrnävää mennen tullen. Alkukauden ehdoton kohokohta oli kotivoitto Superpesiksestä pudonneesta ja sittemmin sinne takaisin nousseesta Pöytyän joukkueesta.

Pelaajakokoonpano vaihteli lähes joka otteluun, kun Superin joukkueilla ja pelaajilla itsellään oli omat tarpeensa. Kaikkiaan kauden aikana kokoonpanossa kävi 20 eri pelaajaa. Siitä huolimatta peli pysyi kuosissa ja pisteitä kertyi tasaisesti niin, että ennakoidut päävastustajat jäivät sarjataulukossa sopivasti kauemmas. Lopulta historiallinen pudotuspelipaikka Superpesis-karsintoihin varmistui muutama kierros ennen runkosarjan päättymistä. Lopullinen sijoitus Etelälohkossa oli kolmas edellä vain Pöytyä ja Laitila.

Vaikka pudotuspelit päättyivät valitettavan lyhyeen kahden niukan Laitila-tappion myötä, voidaan kautta pitää erittäin onnistuneena. Joukkue saavutti tavoitteensa neljän joukkoon pääsemisestä ja putoamispeikko jäi tänä vuonna kauas taakse. Runkosarjan 22 pelistä Jana voitti 10, täysin pisteettömiä pelejä oli vain viisi. Montussa vallitsi koko kauden hyvä tunnelma, ja kotiotteluiden yleisökeskiarvo 184 olikin Ykkösen neljänneksi korkein. On siksi aihetta kiitoksiin: kiitos Mikille ennakkoluulottomasta ja periksiantamattomasta tavasta tarttua haasteeseen ja kantaa vastuuta läpi kauden. Kiitos kaikille 20 pelaajalle, jotka kannoitte urheasti ja ylpeydellä Janan pelipaitaa kauden aikana. Kiitos taloudellisille tukijoille ja taustatouhuajille; teitä ilman kautta ei olisi saatu toteutettua. Ennen kaikkea iso käsi kuuluu Montun jengille eli teille uskollisille kannattajille ja seuraajille, jotka jaksatte rankkasateessa ja paahtavassa helteessä seistä tukenamme.

Ensi kautta ollaan jo kovaa vauhtia tekemässä. Mukana on uusia tekijöitä ja paljon uutta, mutta toivottavasti mahdollisimman paljon myös niitä hyviä asioita, joita kaudella 2023 nähtiin Janan Ykköspesisjoukkueessa. Olethan siis mukana myös tulevalla kaudella!

Janakkalassa 10.9.2023

Mikko Pitkänen
Jana NYP joukkueenjohtaja 2023